Republika Italija – krediti za mala i srednja preduzeća i javna komunalna preduzeća

Vlada Republike Italije odobrila je oktobra 2004. godine Republici Srbiji kredit u iznosu od 33,25 miliona evra za finansiranje malih i srednjih preduzeća.

Do kraja maja 2014, sredstva ovog kredita, uključujući i sredstva revolving fonda formiranog od redovnih otplata glavnice i kamate, koristilo je 161 malo i srednje preduzeće, u ukupnom iznosu od 54,5 miliona evra. Sredstva revolving fonda i dalje su raspoloživa i mogu biti korišćena uz najdužu ročnost kredita od osam godina do 2014, a uz kraću ročnost do 2022. godine.

Novi kredit Republike Italije

Sredstva novog kredita Republike Italije od 30 miliona evra raspoloživa su malim i srednjim preduzećima i javnim komunalnim preduzećima od kraja aprila 2012. Do kraja maja 2014. sredstva ovog kredita koristilo je 16 malih i srednjih preduzeća, u ukupnom iznosu od 3,4 miliona evra. Sredstva će biti raspoloživa i mogu biti korišćena uz najdužu ročnost kredita od osam godina do 2016, a uz kraću ročnost do 2024. godine.

Namena kredita:

najmanje 70% pojedinačnog kredita može se koristiti za nabavku opreme, rezervnih delova, tehnologije i industrijskih licenci italijanskog porekla;

najviše 30% pojedinačnog kredita može se koristiti za pokrivanje troškova u zemlji – obrtnih sredstava i robe neophodne za realizaciju projekta.

Uslovi kreditiranja:

 

Iznos pojedinačnog kredita od 50.000 do 1.000.000 EUR
Kamatna stopa – fiksna do 4,85% – efektivna
Ročnost kredita do osam godina
Period počeka kredita do dve godine

 

Narodna banka Srbije, kao agent Vlade Republike Srbije, sredstva ovih kredita plasira krajnjim korisnicima preko devet posredničkih banaka:

BANCA INTESA (www.bancaintesabeograd.com)

ČAČANSKA BANKA (www.cacanskabanka.co.rs)

EUROBANK (www.eurobank.rs)

JUBMES BANKA (www.jubmes.rs)

KBM BANKA (www.kbm.rs)

KOMERCIJALNA BANKA (www.kombank.com)

PROCREDIT BANK (www.procreditbank.rs)

SBERBANK SRBIJA (www.sberbank.rs)

SRPSKA BANKA (www.srpskabanka.rs)

UNICREDIT BANK SRBIJA (www.unicreditgroup.rs)

Detaljnije informacije u vezi sa ovom kreditnom linijom mogu se dobiti preko navedenih posredničkih banaka, kao i u Sektoru za međunarodnu saradnju Narodne banke Srbije – Odsek za revolving kredite Republike Srbije (tel. , 333-8325, 333-8342).