Obaveza poslodavca da uskladi organizaciju rada za vreme visokih spoljnih temperatura

Inspektorat za rad apelovao je na poslodavce da za vreme visokih spoljnih temperatura, iznad 36 stepeni Celzijusa, a naročito u periodu od 11 do 16 sati, ukoliko to dozvoljava proces rada, organizuju rad na otvorenom tako da se izbegne obavljanje teških fizičkih poslova i izlaganje zaposlenih direktnom sunčevom zračenju.

Poslodavci su dužni da primenjuju Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu (“Sl. glasnik RS”, br. 101/2005)  i podzakonske propise, odnosno da obezbede zaposlenom rad na radnom mestu i u radnoj okolini u kojima su sprovedene sve mere bezbednosti i zdravlja na radu.

Mere koje su poslodavci dužni da primenjuju pri radu na otvorenom pri visokim temperaturama su organizacione, tehničke, zdravstvene, promena režima rada i drugo, što u praksi podrazumeva čestu zamenu zaposlenih za obavljanje poslova na otvorenom.

To podrazumeva češće pauze uz obezbeđivanje velikih količina vode i bezalkoholnih napitaka, obezbeđivanje prostora u kome zaposleni mogu da se sklone od sunca i rashlade, obavezno davanje informacija zaposlenima o opasnostima po zdravlje zbog izlaganja visokim temperaturama, upoznavanje zaposlenih sa simptomima bolesti prouzrokovanih visokim temperaturama, obezbeđivanje i pružanje prve pomoći ukoliko dođe do zdravstvenih problema zaposlenih.

Inspektori rada će na terenu delovati pre svega preventivno i savetodavno i to naročito kod poslodavaca koji izvode radove na otvorenom, na gradilištima i u delatnosti poljoprivrede, a u cilju kontrole primene mera bezbednosti i zdravlja na radu kojima se eliminiše rizik po zdravlje zaposlenih, dodaje se u saopštenju.

Smernice za poslodavce i zaposlene, koje će im pomoći da se rizik po zdravlje pri radu na visokim temperaturama na otvorenom svede na najmanju moguću meru i kako postupati u slučaju pojave zdravstvenih problema vezanih za rad na visokim temperaturama – možete pogledati ovde.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, 20.07.2015.