Besplatna radionica “Pokreni sopstveni biznis”

Udruženje privrednih društava i preduzetnika Subotica u narednih nekoliko meseci realizovaće niz besplatnih jednodnevnih radionica sa nazivom “ Pokreni sopstveni  biznis”.

 

Projekat “Pokreni sopstveni biznis” je započet sa ciljem da podrži razvoj privatnih firmi u Subotici i da pomogne osobama sa biznis duhom i poslovnom idejom da pokrenu svoj mali ili porodični biznis.
Pokretanje privatnog biznisa je veliki izazov. Imati genijalnu poslovnu ideju je samo jedan korak ka poslovnom uspehu. Upravljanje poslovnim finansijama je najčešće najkritičnija poslovna funkcija i veština uspešnog poslodavca.
Kroz realizaciju ovog projekta potencijalni poslodavci će da nauče da rukovode poslovnim finansijama u skladu sa zakonskim propisima. Biće spremni da kreiraju, analiziraju i koristite finansijska dokumenta. Saznaće koje finansijske odluke treba doneti pre otpočinjanja sopstvenog biznisa, kako bi preduzeće ostvarilo veću zaradu.
Najčešće greške prilikom pokretanja START-UP preduzeća nastaju zbog nedostatka informacija „Želite da otvorite firmu, a ne znate sta vam treba od dokumentacije, koje su vaše mesečne obaveze, kolike su takse….”.

Projekat “Pokreni sopstveni biznis” bi obezbedio podršku potencijalnim poslodavcima u otpočinjanju sopstvenog biznisa ili unapređenja već postojećeg.

 

Plan rada radionice za projekat „Pokreni sopstveni biznis”  se izvodi po sledećem programu:
Kako da započnete sopstveni biznis;
– registracija preduzeća (pravna forma, popunjavanje obrazaca, osnivački kapital, takse…)
Kako zaposliti radnike;
-zasnivanje radnog odnosa (ugovor o radu, klauzula zabrane konkurencije, radno vreme, odmori, odsustva i mirovanje radnog odnosa, zarada, naknada zarade i druga primanja, bolovanje i porodiljsko odsustvo, prestanak radnog odnosa)
• Finansijska strana poslovanja;
– finansijska analiza ( finansijsko izveštavanje, rokovi i iznosi izmirenja novčanih obaveza, bilans uspeha, finansijsko planiranje, računovodstvene isprave i poslovne knjige, računovodstvo, upravljanje finansijama)
• Porezi;
(poreski obveznik, poreska prijava, pib)
– porez na dodatu vrednost
– porez na prihod od samostalne delatnosti
– porez na dobit preduzeca
– pausalno oporezivanje
– akcize
– kapitalni dobitak/gubitak
Doprinosi na obavezno socijalno osiguranje;
(doprinosi za socijalno osiguranje, subvencije i oslobadjanje od placanja doprinosa).

 

Zainteresovani za radionice mogu da se prijave  popunjavanjem  formulara (Prijava za učlanjenje) koji se šalje  na mail  adresu info@updpsu.com  ili doneti lično u Udruženje do 20. novembra  2015. godine.

Pokreni sopstveni biznis