Novi Zakon o oglašavanju (“Sl. glasnik RS”, br. 6/2016 – dalje: Zakon), čija primena počinje od 6. maja 2016. godine, dozvolio je oglašavanje alkoholnih pića skoro bez ograničenja, osim u pogledu sadržine oglasne poruke i kada se radi o časopisima koji su ciljno i tematski namenjeni deci. Prema ovom Zakonu još jedino na internetu nije dozvoljeno oglašavanje žestokih pića.

Zakonom je propisano da je reklamiranje žestokih pića moguće u štampi i elektronskim medijima, dok je zabranjeno na internetu, vozilima javnog prevoza, u blizini obdaništa, škola i zdravstvenih ustanova.

Na javnom mestu je dozvoljeno oglašavanje alkoholnih napitaka, ako je vazdušnom linijom udaljeno 100 metara od predškolske, zdravstvene ili druge ustanove namenjene maloletnicima i deci. I na prevoznim sredstvima je dozvoljeno ovakvo oglašavanje, ali ne ako je u pitanju javni prevoz .

Isto tako, ne postoje ograničenja za reklamiranje alkohola na sportskim dešavanjima, osim kada je prenos dešavanja u elektronskim medijima, tada mora da se pazi da vreme oglašavanja bude od 18 do šest sati ujutru.

Oglašavanje alkoholnih pića mora da sadrži odgovarajuću upozoravajuću poruku o štetnosti alkohola, odnosno da nije namenjeno mlađima od 18 godina. Ovo je jedna od oblasti u kojoj će biti donet Pravilnik koji će propisivati kako ta poruka treba da izgleda.

Međutim, kada su u pitanju sponzorstva, tada kod proizvođača alkoholnih pića postoji najšira zabrana. Oni, naime, ne mogu da sponzorišu medije, sportiste, sportske klubove, takmičenja, kao ni pojedince učesnike tih manifestacija. Ova zabrana  ne važi za proizvođače alkoholnih pića koja imaju ispod 20 odsto alkohola, a ne odnosi se ni na štampane medije koji tematski nisu namenjena deci, ni maloletnicima. Kod sponzorstva takođe mora da postoji upozoravajuća poruka da alkohol nije namenjen licima ispod 18 godina.