Okrugli sto posvećen dijalogu poslodavaca i sindikata radnika

Okrugli sto na temu „Socijalni dijalog između sindikata i poslodavaca u Srbiji i uloga Republičke Agencije za mirno rešavanje radnih sporova“ održan je danas u  Subotici. Okrugli sto je organizovan u cilju unapređenja socijalnog dijaloga u Srbiji sa posebnim osvrtom na uspostavljanju i razvoju socijalnog dijaloga u privrednim društvima.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ustanovilo je potrebu za organizacijom okruglih stolova kako bi se ukazalo na važnost socijalnog dijaloga s obzirom na činjenicu da je to najbolji model za rešavanje svih sporova.

Rečeno je da je najviše radnih sporova u javnom sektoru, a najčešće nastaju zbog diskriminacije u radu, pa je, kako je ocenjeno, interes i poslodavaca i radnika, da se sporovi rešavaju mirnim putem, jer tako preduzeća imaju bolje rezultate a radnici su zadovoljniji svojim poslom. Okrugli sto organizovan je u cilju unapređenja socijalnog dijaloga između poslodavaca i sindikata u Republici Srbiji, sa posebnim osvrtom na uspostavljanje i razvoj socijalnog dijaloga u privrednim društvima i većeg uključenja Republičke Agencije za mirno rešavanje radnih sporova u te dogovore i razvoj dijaloga.

Potpredsednik Privredne komore Miroslav Miletić je rekao da je interes države da razvija socijalni dijalog između sindikata i poslodavaca, preko kvalitetenih kolektivnih ugovora, kako bi što manje bilo radnih sporova. Rečeno je da je zbog zlostavljanja i diskriminacije na poslu najviše sporova u javnom sektoru, a kako je naglasio Ištvan Huđi, zamenik predsednika Samostalnog sindikata Subotice, takvo stanje se može preduprediti jedino socijalnim dijalogom poslodavaca sa sindikatima, a arbitri ili miritelji imaju rok od 30 dana da završe spor.

Uz posredstvo Agencije , za 6 godina je mirno rešeno oko 150 sporova, dok je dva puta manje radnih sporova rešeno za to vreme, na svim sudovima u Srbiji.

Zoran Lazić, pomočnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja rekao je na ovom skupu, da je bipartitni socijalni dijalog veoma važan za Srbiju i potkrepio tu tvrdnju podatkom da, u Poglavlju 19, nema značajne uloge tog Ministarstva u dijalogu između poslodavaca i sindikata.

Međutim, sa druge strane, ali da, s druge strane, Ministarstvo ima veliku odgovornost. Stoga je na državi, da razvija takav socijalni dijalog i uspostavi zakonodavni i institucionalni okvir i da ukaže i poslodavcima i sindikatima, da je najbolje da sve svoje sporove rešavaju mirnim putem, podvukao je Lazić.

Dr Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja naglasio je značaj ovakvih „okruglih stolova“ kojima poslodavci, sindikati i radnici mogu da podstaknu sindikalno organizovanje u državnim i privatnim preduzećima.

On je podsetio da se u Privrednoj zoni ‘Mali Bajmok’ u Subotici nalazi veliki broj stranih firmi, koje otvaraju nova radna mesta i ocenio da bi trebalo podstaći i zaposlene i poslodavce, na sindikalno organizovanje.

Ministarstvo će podržati i radnike i poslodavce, ne samo zato što je to deo poglavlja 2 i 19 u pristupanju Evropskoj uniji, već je razlog i što ovo Ministarstvo smatra, da je dijalog između poslodavaca i radnika, kao i između države, poslodavaca i radnika, najbolji način na koji problemi mogu da se reše, istakao je Nenad Ivanišević.

Panelisti okruglog stola su bili i predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije, UGS Nezavisnost i Unija poslodavaca Srbije.

Jasenka Čvoro, šef odseka za socijalni dijalog i kolektivno pregovaranje i zarade iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja govorila je o zakonodavnom okviru za sicijalni dijalog u Srbiji, a o ulozi i značaju Republičke Agencije za mirno rešavanje radnih sporova prezentaciju je održao Mile Radivojević, direktor te Agencije, koji je istakao neke od prednosti mirnog rešavanje radnih sporova.

Svako rešenje u kolektivnom radnom sporu, svako rešenje koje se postigne pred Agencijom je takozvano Win-win rešenje, koje podrazumeva da su i sindikati i poslodavci našli zajednički jezik i došli do rešenja koje je obostrano prihvatljivo, naveo je pored ostalog Radivojević.

Ilija Đukanović, član Gradskog veća za oblast socijalne zaštite i zdravstva, rekao je da subotička lokalna samouprava podržava inicijativu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, za unapređenje socijalnog dijaloga i rešenost države i da socijalno-ekonomski saveti počnu da rade u lokalnim samoupravama.

Napredak je u Subotici postignut, kolektivnim ugovorima za javna i javno komunalna preduzeća, prihvaćen je tripartitni socijalni dijalog, u kojem su pored poslodavaca i sindikata učestvovali i nadležni iz lokalne samouprave, a predviđeno je da se, ukoliko nastane spor, individualni ili kolektivni, primenjuju odredbe Zakona o mirnom rešavanju radnih sporova, što bi trebalo da poboljša položaj zaposlenih u privrednim društvima, naglasio je Đukanović.