Značaj dualnog i preduzetničkog obrazovanja u lokalnoj zajednici- okrugli sto

Socijalno ekonomski savet Grada Subotice dana 30. novembra 2018. godine, organizovao je  Okrugli sto  na temu “Značaj dualnog i preduzetničkog obrazovanja u lokalnoj zajednici”.

Okrugli sto je okupio predstavnike ministarstva, lokalne samouprave, direktore subotičkih srednjih škola, poslodavce, đake i roditelje.

Prema rečima pomoćnice ministra za dualno i preduzetničko obrazovanje, Gabrijele Grujić, učenici postaju svesni svog znanja kada se pojave u realnom radnom okruženju i to im omogućava, osim sticanja neophodne prakse i dodatno samopouzdanje. ,,Znanje vredi samo ako postoji saznanje da njihovo znanje vredi“, poručila je ona i dodala da je kvalitet znanja važan podjednako kao i stečene veštine, a mladima je kroz model dualnog obrazovanja osim visokog nivoa kvaliteta kompetencija, omogućeno i celoživotno obrazovanje.

Subotički đaci koji se školuju u sistemu dualnog obrazovanja ističu da im mnogo znači to što imaju priliku da steknu praktična znanja u firmama. Osim toga, vrlo im je važno i to što dobijaju stipendiju, kao i što imaju mogućnost zaposlenja u firmama u koje idu na praksu.

Grad Subotica od 2016. godine stipendira 30 učenika koji pohađaju zanimanja trogodišnje tehničke struke u tri srednje škole: Politehničkoj, Tehničkoj školi “Ivan Sarić” i Ekonomskoj srednjoj školi. Cilj Grada je da se učenici stimulišu da se obrazuju za zanimanja koja su potrebna domaćoj privredi. Učenici koji će nakon završetka školovanja ostati u gradu, a ne otići u inostranstvo.

U Srbiji se u sistemu dualnog obrazovanja školuje 4500 učenika u 84 škole, a učestvuje 600 kompanija.

Medijsko izveštavanje o okruglom stolu: “Značaj dualnog i preduzetničkog obrazovanja u lokalnoj zajednici”:

Yueco televizija

Subotica.com

Tv Subotica